Tenk for en følelse det er, å kunne bla i sine egen historie og kunne vise dem og få den lest høyt for vennene på avdeling, og at du som barnehageansatt leser den høyt i samlingsstund. Den følelsen og stoltheten har sett fra barna på min avdeling, når jeg sammen med barna har utforsket og skapt bøker i programmet WriteReader gjennom å snakke, lytte, lese og skrive.

En kilde til fellesskap, fortellerkompetanse, nysgjerrighet og engasjement

Vi vet alle hvor viktig bøker er og hvilken viktig kilde det er til felleskap, opplevelser, nysgjerrighet og følelser. I bøkenes verden er det bare fantasien som heldigvis setter grenser.

Som pedagog i barnehagen er jeg opptatt av nettopp å skape fellesskap, opplevelser og utfordre nysgjerrigheten. WriteReader er et spennende program som er et ypperlig supplement til arbeidet med fortellerkompetanse, leseglede og nysgjerrighet på språket i barnehagen.

Det er min opplevelse, at når barna er medskaper av bøkene, vil det øke deres engasjement og forståelse av språket.

Mulighetene er mange

WriteReader er et åpent verktøy som gir mange spennende muligheter for å arbeide kreativt med språket i barnehagen. Under finner dere noen eksempler jeg har god erfaring med.

  • Dokumentasjon om hverdagen, som skapes sammen med barna og blir til en god pedagogisk og språklig aktivitet.

  • En skapende prosess, hvor barna får tidlig erfaring med skriftspråket gjennom støtte fra pedagogen kan skape sin helt egne historie gjennom bilder, lyd, ord og bokstaver.

  • Oppbygging av aktivt ordforråd, ved at barna sammen med pedagogen lager ord kort og tilhørende lydopptak til bilde fra hverdagen – og det kan være på norsk eller barnets morsmål.

  • Redskap til bokproduksjon, her kan pedagogen enkelt skape spesifikke og unike bøker om barnas interesser og ulike pedagogiske temaer fra rammeplanen.

Bøkene kan enkelt printes ut og bli en del av barnehagens bokhylle eller deles med barnas foreldre via en lenke.

Spennende brikke i barnehage og hjem samarbeid

Med WriteReader får barna en mulighet til å fortelle sine historier, vise hva de er opptatt av, har laget i barnehagen og på en god måte øvd på fortellerkompetanse og fått tidlig erfaring med skriftspråket sin verden.

Verktøyets dele-muligheter kan bidra til å sette barnet i sentrum og gjør det til et godt eksempel på barnehage og hjem-samarbeid. Foreldrene kan få boken via lenke og har derfor en flott mulighet til å få innblikk i hva barnet har laget og dermed kan fortsette samtalen hjemme om barnehagens hverdag.

Språk, fortellerkompetanse, nysgjerrighet og samarbeid i barnehagen

Malin Lifvergren
Pedagogisk leder
Nordre Ås barnehage
Oslo kommune