SPRÅKLIG

En viktig del av elevenes språkutvikling, er utviklingen av språklig bevissthet. Å være språklig bevisst handler om å rette oppmerksomheten både mot innholdet i det som blir sagt, hvordan vi bruker språket og hvordan språket som system er bygget opp. Målet er å gjøre elevene i stand til å bli oppmerksomme og bevisste på språkets oppbygging. 

I Språklig! er det lagt til rette for systematisk arbeid med språklig bevissthet, med hovedvekt på fonologisk bevissthet. En forutsetning for å kunne få med seg detaljene i språket, er at man kan lytte oppmerksomt. Derfor er de første aktivitetene i boka lytteaktiviteter. Videre er aktivitetene knyttet til de ulike områdene innenfor fonologisk bevissthet.

I Språklig møter elevene språket på flere ulike måter: gjennom myldrebilder, rammefortellinger og ikke minst mange varierte aktiviteter. Elevenes tidligere erfaringer og ordforråd har stor betydning for språkutviklingen. Erfaringene gir elevene “knagger” som de kan henge nye ord og ny kunnskap på. Elever som har mange erfaringer og et godt utviklet ordforråd, vil derfor også ha lettere for å tilegne seg ny kunnskap og nye begreper, og på den måten videreutvikle og utvide ord- og begrepsforrådet sitt. Elever med få erfaringer, derimot, mangler “knaggene” som de kan henge nye begreper på, og det kan derfor oppleves vanskelig å forstå nye ord og begreper, og å tilegne seg ny kunnskap. I arbeidet med språklig bevissthet er derfor nyttig å ha fokus på både innholdssiden, formsiden og brukssiden av språket.

Språklig aktivitet brukes sammen med Lærerveiledningen som kan kjøpes her