RISIKO INDEKS 5

Ri-5 (Risiko Indeks 5) er et kartleggings-verktøy som brukes som en del av en trinnvis framgangsmåte for observasjon av barn med mulige språkvansker.

Spørreskjemaene bør brukes av spesialpedagoger i overgangen fra barnehage til skole, logopeder samt ansatte i PPT.

Verktøyet skal kun brukes på førskolebarn der en lurer på om barnet kan være disponert for dysleksi. Det er altså et hjelpemiddel til å finne risiko for dysleksi i tidlig alder. Dersom score i etterkant av kartleggingen indikerer at barnet er i faresonen bør en gå videre med ytterligere individuell oppfølging og utvikling av trenings-opplegg.

Vi vet at dysleksi er en medfødt disposisjon som fører til at barnet får vansker med lesing og skriving. Vi vet også at det er flere faktorer som kan være med å forklare dysleksi. Disse faktorene er iboende, og kan ikke forklares med vansker i miljøet rundt barnet. Dysleksi kan heller ikke forklares ut fra én faktor alene, men ut fra et samspill mellom flere faktorer som kan avdekkes allerede i førskole-alder. Virkningen av dette samspillet kan en ikke si noe helt sikkert om i førskole-alderen, men en kan bruke «føre-var»-prinsippet slik at barn i en risikosone for å utvikle dysleksi kan få tidlig hjelp.

Spørsmålene i RI-5 går på faktorer som mye forskning har vist henger sammen med utvikling av dysleksi. Dette gjelder først og fremst avvikende språkutvikling og arvelighet. Men forskning peker også på at vansker med auditivt og visuelt minne, motorikk og lateralitet (høyre-/venstrefunksjoner) kan spille en rolle. Forhold som har med helse å gjøre kan indirekte være en del av «dysleksi»-bildet. Ulike kombinasjoner av sterke og svake sider innen disse faktorene kan utgjøre risiko for utvikling av dysleksi. Derfor ser vi at dysleksi arter seg forskjellig fra person til person, selv om felles for alle er vedvarende vansker med lesing og skriving.

Risiko-indeksen er basert på en gjennomsnittsskåre utregnet på bakgrunn av svarene til foreldre og barnehagelærer. En lav RI-5 er tegn på ingen eller liten risiko for å utvikle dysleksi, mens en høy skåre er tegn på risiko for å utvikle dysleksi. Skalaen går fra 0 til 100. En skåre på 0 vil si at en ikke finner noen risikotegn i de avgitte svarene. Motsatt vil en skåre på 100 bety store og omfattende vansker som går på flere ting enn dysleksi. Våre undersøkelser tilsier at en skåre over 50 peker i retning av mer omfattende vansker.

Ri-5 er utviklet av Turid Helland, professor i logopedi ved Institutt for biologisk og medisinsk psykologi, Psykologisk fakultet, Universitetet i Bergen.